Menü Bezárás

A Nyerő Sorozat

A Nyerő Sorozat stratégia alapötletét az a megfigyelés adta, hogy akár teljesen ötletszerűen nyitott pozíciókkal is majdnem minden esetben nyerni lehet, ha reális méretű profitcélt tűzünk ki magunk elé, és nem zárjuk le idő előtt, veszteségben a pozíciókat. Ugyanakkor ha egyáltalán nem korlátozzuk a veszteséget, csak idő kérdése, hogy egyszer véletlenül éppen a csúcson vegyünk, vagy a mélyponton adjunk el, és ennek az egy üzletkötésnek a vesztesége nemcsak a korábbi nyereséget, de a teljes kereskedési tőkét is elviheti.

Az eredeti stratégia

A megoldás egy olyan, több egymást követő üzletkötésből álló pozíciósorozat felépítése, ahol az egyes üzletkötések egymással, és az árfolyam mozgásával egyaránt logikai kapcsolatban vannak. A cél, hogy mindig az árfolyammozgás trendjének irányában kereskedjünk. Ha emelkedik az ár, veszünk, ha csökken, eladunk. Amennyiben a felvett irány tévesnek bizonyul, lezárjuk a pozíciót veszteséggel, de ugyanazon a ponton máris megfordítjuk, vagyis másik pozíciót nyitunk az árfolyammozgás új irányába.

A fordítási pontok okos meghatározásával el lehet érni, hogy a stratégia “magától” felismeri az iránytalan, sávozó piacot. Fölöslegesen nem fordítja meg egymás után sokszor a pozíciót, hanem kivárja, amíg határozott irány alakul ki. Ilyen módon bármerre induljon is az árfolyam, idővel mindig a helyes irányban fogunk állni. Fokozatosan visszanyerjük a korábbi pozíciókon esetleg felhalmozott veszteséget, és a sorozatot az előre kitűzött nyereséggel zárjuk le. Természetesen a legfontosabb feladat ebben az esetben is a kockázat korlátozása. Ezért egyidejűleg mindig csak egy pozíció van nyitva, és mindig egyforma, a kereskedési tőkéhez viszonyítva kis méretű pozíciót nyitunk. A stratégia használatához szükséges minden alapismeretet, elméleti és gyakorlati tudnivalót leírtam egy könyvben. Ebből a stratégia akár teljesen kezdő szintről is egy hét alatt megtanulható, demo számlán gyakorolható, majd élesben kereskedhető.

Automatizált végrehajtás

A stratégia használata állandó készenlétet igényel. Ha egyszer piacra léptünk, folyamatosan nyitott pozícióink lesznek, amíg a sorozat nyereséggel le nem zárul. Ez lehet, hogy csak néhány percet vesz igénybe, de napokig is eltarthat. Ezidő alatt a nyitott pozíciókat és megbízásokat folyamatosan figyelemmel kell kísérni, és a piaci mozgások szerint időnként módosítani. Ehhez azonban nem feltétlenül kell állandóan a monitor előtt ülni. Ingyenes árfolyamfigyelő szolgáltatás használatával a kritikus árfolyamszintekhez riasztást lehet beállítani, amely SMS-ben értesít, ha beavatkozásra van szükség. Még kényelmesebb megoldás a kereskedési folyamat automatizálása. A speciálisan e stratégia kereskedésére kifejlesztett program (expert advisor) használatával elég csak a piacra lépés árfolyamát és a profitcélt meghatározni, a teljes végrehajtást a számítógépre lehet bízni.

Továbbfejlesztett változat

Az eredeti stratégia az esetek nagy részében viszonylag gyorsan (napon belül, vagy néhány nap alatt) nyereséges záráshoz vezet. Néha azonban előfordulnak olyan esetek, amikor az árfolyam szerencsétlen alakulása miatt a pozíciósorozat nagyobb veszteséget halmoz fel. Ennek ledolgozása heteket, szélsőséges esetben akár hónapokat (és persze trendelő piacot) igényel. Ezek a kényszerű szünetek csökkentik az éves hozamot. Ilyen “beragadásokra” a tapasztalatok szerint olyankor szokott sor kerülni, ha egy szélesebb árfolyamsáv közepén sikerül elindítani a sorozatot. Ennek a gyenge pontnak a kiküszöbölésére született meg a Nyerő Sorozat stratégia továbbfejlesztett változata.

Az eredeti ötlet szerint véletlenszerűen kiválasztott belépési pont és irány helyett fel lehet ismerni olyan piaci helyzeteket, amikor a gyors nyereséges zárás megalapozott reményében lehet piacra lépni. Miután sikerült konkrét szabályokkal leírni a nagy valószínűséggel kedvező belépési pontot, a tesztek, és a statisztikai optimalizálás megmutatta, hogy a belépési szabályhoz rendelhető egy olyan pont is, ahol ha úgy alakul, érdemes a pozíciósorozatot veszteségben lezárni. Ezen túl már általában annyi időt venne igénybe a nyereséges zárás kivárása, hogy jobban megéri realizálni a veszteséget, és a belépési szabály szerint új sorozatokat indítani. Ezeknek a nyeresége gyorsabban visszahozza a korábbi veszteséget, mintha az eredeti sorozat nyereséges zárására várnánk. Így a kockázat is sokkal jobban kézben tartható, hiszen minden sorozatnak előre ismert a maximális finanszírozásigénye.

A belépési árfolyamot, a profitcél nagyságát és a veszteség stop méretét egy speciális indikátor szolgáltatja, amely megvásárolható. Így ha nincs kedved, vagy időd kísérletezni a legjobb belépési pontok megtalálása érdekében, használhatod az általam kifejlesztett és optimalizált beállításokat akár manuálisan kereskedve, akár a robottal. Az automatizált kereskedés használatával nem lesz más dolgod, mint az indikátor által megadott adatokkal elindítani a programot, a többit a gépre bízhatod.

További részletekért a Nyerő Sorozat stratégiáról hívj fel, vagy add meg nevedet és email címedet: