Menü Bezárás

Stop Loss stratégia

A stop loss veszélyes dolog. Azért szokták használni, hogy csökkentse a kockázatot, gyakran mégis épp miatta válik veszteségessé a kereskedés. Kockázat kezelésre vannak jobb módszerek is, a stop loss előnye inkább a tervezhetőség. Használatával pontosan lehet tudni, legrosszabb esetben mekkora lehet a veszteség egy-egy pozíción. Ez pedig nagyban hozzájárul a kereskedő nyugodt álmához, ami legalább annyira lényeges, mint a jó eredmény.

Stop Loss stratégia eredmény grafikon

A Stop Loss stratégia minden pozícióra azonnal a megnyitáskor profitcélt, és stop loss megbízást állít be. Azért tud hosszú távon is nyereségesen működni, mert sok apró leleménynek köszönhetően nagyon magas a találati aránya: tíz pozícióból átlagosan kilenc nyereségesen záródik, és csak egy esetben lép működésbe a stop loss. A fölösleges veszteség realizálások nagy részét kiszűröm, amikor aktiválódik a stop loss, rendszerint valóban szükség is van rá. Ennek köszönhetően a stop loss nálam nem a számla lassú ledarálásának, hanem a nyugodt álom biztosításának eszköze.

Nem kell beleszakadni

A Stop Loss stratégia tervezésekor fontos szempont volt, hogy a használata minél kevesebb elfoglaltságot jelentsen. Ha nem muszáj, nem szeretem egész nap az árfolyamokat nézegetni. Nem azért foglalkozom a kereskedéssel, hogy több legyen a dolgom, hanem hogy megszabaduljak a legtöbb ember mindennapjait szűk keretek közé kényszerítő kötöttségek minél nagyobb részétől. Ezért ma már leginkább olyan stratégiákban gondolkodom, amelyek egészen kevés időráfordítással is eredményesen működtethetőek. A Stop Loss stratégiával kereskedve hétfőtől péntekig naponta három alkalommal kell 1-2 percre rápillantani a piacra.

Ha eljön az idő, telefon elő, néhány kattintás, nagyon menő….

E három tetszés szerint kiválsztható időponton kívül nem kell, és nincs is értelme foglalkozni vele. Pozíciónyitásra csak a kereskedési időpontok egyikében kerülhet sor, a nyereség realizálást, vagy a veszteség korlátozását pedig akkor is automatikusan elvégzik az előre beállított záró megbízások, ha alszom, vagy ha a tengerbe esett a telefonom.

Hasonlóan minden más stratégiámhoz, a Stop Loss stratégia is egyértelmű szabályrendszer szerint működik. Kereskedés közben nincsen szükség mérlegelésre, döntésre, csak a szabályok által meghatározott feladatok gépies végrehajtására. Nincsen izgalom, nincs szükség gyakorlatra, megérzésekre sem. Aki ismeri, és követi a szabályokat, pontosan ugyanolyan eredménnyel tudja használni, mint én.

A kamatos kamat ereje

A stop loss használata miatt az egyes pozíciók soha nincsenek nyitva néhány napnál hosszabb ideig. Ez sok más előny mellett lehetőséget nyújt a kereskedési tőke rugalmas változtatására is. Bármikor növelhető, vagy csökkenthető a számlán lévő összeg, a pozíciók nagysága pedig a megváltozott tőke nagyságához igazítható. Akár olyan módon is, hogy a már megtermelt nyereség egy részét a számlán hagyva folyamatosan növelem a kereskedési egységet. Ezt hívják nyereség visszaforgatásnak:

Stop Loss stratégia nyereség visszaforgatással

A nyereséget tetszés szerint lehet teljes egészében, vagy csak részben visszaforgatni. A fenti példa egy lehetséges középutat mutat. Ennek a nyereségnek a többszörösét is el lehet érni teljes visszaforgatással, vagy minden nyereséget azonnal ki lehet venni visszaforgatás nélkül. Optimális arányú részleges visszaforgatás mellett az összes elért nyereség (piros vonal), és azon belül a kivehető nyereség (kék vonal) is egyre meredekebben nő, miközben a kereskedés kockázata folyamatosan csökken.

A Stop Loss stratégiát te is megtanulhatod, és azonnal alkalmazhatod, ha jelentkezel oktatási programomra. Az egyértelmű szabályrendszer biztosítja, hogy a már meglévő ismereteidtől, vagy azok hiányától függetlenül kezdettől fogva ugyanúgy fogsz kereskedni, mint ahogy én teszem 28 év minden tapasztalatával a hátam mögött.

További részletekért hívj fel, vagy add meg nevedet és email címedet: